1. Care este cauza acestor boli?
Nu se ştie exact cauza acestor boli, există doar presupuneri. Anomalii ereditare, cromozomiale şi neuronale, forme de twinning atipice, mediu intrauterin modificat, disfuncţii endocrine, anomalii anatomice şi funcţionale a sistemelor vasculare şi limfatice, şi tulburări ale sistemului nervos central sunt presupuse a fi implicate în etiologia lor.
2. Cum se tratează?
Fiecare caz trebuie tratat aparte, luând în calcul toate caracteristicile bolii, şi astfel trebuie plănuit momentul oportun pentru intervenţiile chirurgicale.
În cazul în care pacientul prezintă dificultăţi de respiraţie şi de alimentaţie datorită faptului că amigdala de pe partea afectată este hipertrofică, se recomandă tonsilotomie parţială. Tonsilotomia (micşorarea amigdaliană) se efectuează cu ajutorul unor electrozi speciali conectaţi la un aparat de radiofrecvenţă Ellman care în acelaşi timp permite efectuarea tăierii şi coagulării fără distrucţii tisulare în profunzime.
Intervenţiile chirurgicale menite a reduce asimetria facială pot consta din liposucţie, face-lift, intervenţii chirurgicale reconstructive şi ostectomia mandibulei/maxilarului, chirurgie ortognatică şi excizia ţesuturilor moi.
3. Poate reapărea asimetria după liposucţie/ rezecţie?
Da, există o rată mare de reapariţie a asimetriei faciale după liposucţie sau rezecţie deoarece ţesutul adipos este infiltrat în ţesuturile moi, în muşchi, în glande salivare, în glanda parotidă şi în nervul facial, ceea ce face scoaterea lui în totalitate aproape imposibilă.
4. Se recomandă, totuşi, aceste intervenţii chirurgicale în ciuda unei posibilităţi de recurenţă?
Da, deoarece mărirea feţei în mod excesiv datorită ţesutul adipos poate duce la distorsionarea grotească definitivă a feţei, a gurii, şi a oaselor subiacente. Liposucţia este benefică chiar dacă apare recurenţa deoarece ameliorează într-o măsură oarecare aspectul fizic şi se poate repeta la nevoie.
5. Sunt necesare mai multe intervenţii chirurgicale o dată cu creşterea copilului?
Da. O rezecţie a limbii şi a buzelor mărite poate fi necesară dacă apar probleme de vorbire, de pronunţie corectă a sunetelor. Ostectomia sau osteotomia maxilarului sau a mandibulei poate fi necesară la o anumită vârstă (de obicei după ce creşterea oaselor devine definitivă) pentru corectarea ocluziei frontale deschise (anomalie scheletică – open bite scheletic) şi a prognatismului mandibular anatomic sever.
6. Ce este liposucţia?
Liposucţia este o intervenţie chirurgicală cosmetică efectuată sub anestezie generelă (la copii) ce constă din aspiraţia de ţesut adipos cu ajutorul unei canule. Chirurgul face mici incizii suficient de mari pentru a permite canulei să intre. Capătul opus al canulei este ataşat la un aspirator ce creează o presiune negativă. Chirurgul manipulează canula în profunzime la nivelul stratului profund de grăsime, spărgînd grăsimea şi apoi aspirînd-o. Intervenţia poate durea cam 2 ore.